Cabinetul medical "Dr. Dragomir"

 

 

Home Acupunctura Reflexologie Homeopatie Medicina familiei Ecografie Alte investigatii Onorarii Cum ajung la acest cabinetArticolul lunii: Cum ne ferim de gripa

 

REFLEXOLOGIA

 

Reflexologia este un domeniu relativ nou al medicinei care a cunoscut o raspandire extrem de rapida in toata lumea. Ideea de baza este ca exista anumite corespondente intre organele afectate si unele zone de la suprafata corpului. Altfel spus organele sau anumite functii fiziologice prezinta proiectii pe corp.
Cunoscand care sunt aceste corespondente (sau proiectii) putem, pe de o parte sa ne facem o idee despre starea organelor (sau functiilor), iar pe de alta parte sa actionam asupra lor intr-un sens benefic. Reflexologia se imparte deci in refloxodiagnostic si reflexoterapie (=masaj reflex sau reflexogen).
In realitate, organele (si functiile organismului) nu au o singura proiectie, ci mai multe, in diferite zone ale corpului. Potrivit conceptiei mai generale ca "microcosmosul reflecta macrocosmosul" fiecare zona din si de pe corp reflecta corpul in intregime.
Zonele in care se poate face reflexologia sunt: palma, talpile, urechile etc. Dar, din mai multe motive regiunea talpilor este predilecta pentru masajul reflexogen, incat prin "reflexologie" se intelege cel mai mult "reflexologia talpilor".

Ca orice metoda, reflexologia prezinta avantaje, dezavantaje, indicatii si limite.
Avantajele reflexologiei sunt: lipsa completa de nocivitate, caracterul placut al sedintelor, posibilitatea ca tratamentul sa fie facut chiar de catre pacienti dupa o minima instructiune, complementaritatea cu alte metode de tratament.
Dezavantajele metodei: pretul relativ ridicat (manopera multa); timpul consacrat este destul de lung; rezultatele nu apar imediat, ci se pot lasa asteptate saptamani sau luni, rezultatele bune obtinute sunt de multe ori lipsite de o mare durabilitate in timp; in multe cazuri eficienta metodei e inferioara altor metode de tratament.
Indicatiile majore ale reflexologiei sunt acele afectiuni care au la baza o acumulare de "toxine" in organism, metoda ajutand mult la eliminarea "toxinelor": este cazul in primul rand al bolilor digestive si hepatice, dar si al celor renale, metabolice etc
Principalele limite ale metodei sunt date de dificultatea - de multe ori chiar imposibilitatea - de a obtine un rezultat bun atunci cand s-au produs deja alterari ale anatomiei normale a organelor; altfel spus cand boala a trecut din "planul functional" in "planul patologic".
Cel mai mult metoda este comparata cu acupunctura: practic are sens sa faca reflexologie acei pacienti carora le este frica de ace, care vor o metoda mai placuta si mai simpla, incat sa o poata continua si singuri.
Raportul dintre acupunctura si reflexoterapie seamana deci cu raportul dintre agricultura si gradinarit !

Cum decurge o sedinta de reflexoterapie:

Mai intai trebuie stiut ca durata medie a unei sedinte este de 30 de minute. Numarul sedintelor este de cel putin 12, iar ritmul lor este de una pe zi sau una la doua zile. Dupa obtinerea ameliorarii ritmul se poate rari.
La sedinta de reflexologie trebuie sa veniti cu picioarele spalate si uscate.
La inceputul sedintei, mai ales la inceputul primei sedinte, medicul sau practicianul (metoda poate fi foarte bine aplicata si de catre cineva care nu este neaparat medic) va apasa anumite zone, mai ales din talpi si va va intreba daca simtiti vreo senzatie particulara. Poate ca la inceput nu veti simti nimic particular, dar repede veti invata sa fiti mai atent la nuante. Va veti da seama ca nu toate zonele produc aceesi senzatie: ea nu este la fel la inceputul si la sfarsitul tratamentului.
Fenomenul de "dezvoltare a aprecierii nuantelor" seamana cu ceea ce se intampla cand vedem primii zece chinezi: toti seamana intre ei, dar urmatorii incepem sa-i vedem deosebit.
Va veti aseza deci pe patul de reflexoterapie, iar practicianul va sedea in dreptul picioarelor. El isi va pudra mainile cu talc (mai rar va aplica unele uleiuri) si va masa anumite zone ale talpii - intr-o anume ordine- fiecare zona fiind masata intre 1 si 10 minute.
La primele sedinte zonele masate vor fi de multe ori zonele care "guverneaza" detoxifierea generala a organismului, la sedintele urmatoare se vor masa cu precadere zonele care sunt specifice afectiunii de care suferiti.
Este important sa nu va prezentati la sedinte imediat dupa masa sau sub inflenta bauturilor alcoolice sau a unor substante cu actiune psihica (somnifere etc). Dupa sedinta este recomandat sa beti lichide (sucuri de fructe non-carbogazoase, ceai sau apa).

 

 

 

Aveti vreo intrebare? Contactati-ne la: e-mail doctordragomir@yahoo.com, telefon 324.45.60,           

 Mobil: 0726.19.55.03,  0745.06.24.64; adresa: str. Reconstructiei nr.2, bl. 26, sc. C, parter (zona Baba Novac)