Cabinetul medical "Dr. Dragomir"

 

 

Home Acupunctura Reflexologie Homeopatie Medicina familiei Ecografie Alte investigatii Onorarii Cum ajung la acest cabinetArticolul lunii: Cum ne ferim de gripa

 

HOMEOPATIE

Homeopatia are radacini adanci in istorie, dar asa cum o cunoastem azi reprezinta creatia unui singur om: un neamt genial care a trait pe la 1800 si se numea von Hahnemann. El reprezinta pentru homeopatie ceea ce reprezinta Freud pentru psihanaliza.
Ideea de baza a homeopatiei a fost enuntata inca din antichitate in principiul "Simila similibus curantur": bolile pot fi tratate cu remedii care - daca ar fi aplicate in doze mult mai mari unui om sanatos - ar provoca o boala asemanatoare. Varianta populara: "cui pe cui scoate" !
In homeopatie folosim remedii (asa sunt denumite medicamentele homeopatice) care contin doze EXTREM de mici din anumite extracte minerale, vegetale, animale (rar de alta natura). Dozele sunt atat de mici incat nu pot fi masurate cu nici un aparat.
In timpul prelucrarii lor, remediile sunt "dinamizate" (="potentate"). Altfel spus se agita mult incat principiile active din substanta de la care pornim trec in mediul de diluare.
Mecanismul de actiune al remediilor homeopatice este necunoscut (mentionam ca de obicei in medicina mecanismul de actiune al medicamentelor nu se cunoaste). Lucrurile se petrec ca si cand remediile ar emite un semnal- pe o anumita lungime de unda- care corespunde unei lungimi de unda date de afectiunea respectiva.


AVANTAJELE homeopatiei sunt: lipsa completa de toxicitate, eficienta foarte mare (este metoda cu care am obtinut adevarate miracole), posibilitatea ca pacientul sa fie vindecat in ansamblul sau (exemplu: el poate veni pentru o durere de inima si este vindecat atat de durerea de inima cat si de genunchiul artrozic de care suferea de 30 de ani), pretul foarte mic al remediilor homeopatice (cele mai scumpe costa 110 000 lei, iar cele romanesti costa 16 000 lei /flaconul), indicatiile foarte largi (aproape orice boala poate fi tratata homeopatic, precum si orice bolnav: copii mici, gravide, bolnavi alergici), posibilitatea de a se obtine vindecari de lunga durata.
DEZAVANTAJELE homeopatiei: cere din partea medicului un grad foarte inalt de calificare, consultatia dureaza frecvent o ora intreaga sau chiar se desfasoara in mai multe sedinte; metoda nu face casa buna cu consumul anumitor medicamente, nici cu consumul de cafea; nu intotdeauna medicul reuseste sa ajunga la remediul care duce la vindecare "din primul foc", fiind nevoie de o a doua sau chiar a treia consultatie.
LIMITELE homeopatiei sunt date de acele boli in care transformarile patologice sunt atat de mari incat vindecarea organismului prin propriile forte nu se mai poate produce. Altfel spus: dincolo de homeopatie incepe chirurgia. Unii bolnavi raspund numai in parte la tratamentul homeopatic, mai ales in cazul celor care au abuzat de antibiotice, hormoni, vaccinuri sau medicamente cu actiune psihica: acestea scad mult capacitatea organismului de a se vindeca prin propria forta de reactie.
Mai trebuie spus ca homeopatia face parte (ca si acupunctura si reflexoterapia) dintr-o anumita filozofie medicala si de viata. Aceasta filozofie vede bolnavul in ansamblul lui ("abordarea holistica"), si nu ca pe un posesor al unui organ bolnav. Au existat si vor mai exista multa vreme deosebiri mari de vederi, frictiuni si chiar dusmanii intre adeptii acestei filozofii medicale si practicienii medicinei conventionale. Medicina nu e o stiinta exacta, ci este arta facuta de oameni pentru alti oameni, deci este o culme a subiectivitatii. Aceasta nu trebuie sa mareasca gradul de confuzie al pacientilor: la urma urmei, fiecare este chemat ca, informandu-se, sa aleaga calea cea mai potrivita.

Cum se desfasoara un consult homeopatic
Durata unui consult homeopatic este cam dublul duratei unui consult medical obisnuit.
Partea cea mai importanta o reprezinta anamneza (=interogatoriul). Va puteti astepta la intrebari care nu au o legatura evidenta cu motivul pentru care ati venit la consult. Daca ati venit pentru ca va cade parul s-ar putea sa fiti intrebat ce fel de legume preferati. Unele intrebari vi se vor parea de-a dreptul ciudate si va vor solicita atentia pentru detaliu: de exemplu daca durerea de stomac de care va plangeti e mai rea in noptile cu luna plina, sau daca vreunul din parintii dv isi poate da coatele peste cap.
Cu adevarat importante sunt lucrurile care sunt ciudate: daca simtiti nevoia sa puneti ceva rece pe un loc inflamat nu e prea interesant: e regula. Daca insa observati ca IN CAZUL DV PARTICULAR inflamatia se amelioreaza daca aplicati ceva cald, asta poate interesa in cel mai inalt grad homeopatul dv.
In final homeopatul va trebui sa aleaga remediul potrivit nu atat bolii dv, cat personalitatii dv: s-ar putea ca 100 de bolnavi care prezinta litiaza renala sa primeasca 100 de remedii diferite. Nicaieri ca in homeopatie nu e mai valabil principiul "nu exista boli, exista bolnavi". Deosebirea dintre un bolnav de piatra la rinichi si un alt bolnav de piatra la rinichi poate sa fie reflectata de faptul ca mama unuia a suferit in tinerete de TBC,  iar celalalt bolnav obisnuia sa-si faca in fiecare an un vaccin antigripal.
Dupa consultul homeopatic medicul va poate prescire un tratament pe loc sau, mai probabil, va va chema in alta zi sa va prescrie un tratament. Aceasta deoarece acum incepe o munca grea pentru el: va trebui ca, pe baza datelor acumulate, sa gaseasca un remediu care corespunde cat mai bine personalitatii dv.
Medicul va va prescrie un remediu, doua sau trei, pe care le veti lua intr-o anumita ordine. Va va chema la un control de obicei la 5-6 saptamani. Este important sa nu va pierdeti rabdarea: mai ales in bolile cronice raspunsul se poate lasa asteptat mai multe saptamani, dupa cum e posibila agravarea unor simptome timp de cateva zile (dar nu agravarea bolii: asa cum am spus homeopatia e lipsita de nocivitate). Varianta cea mai proasta este atunci cand semnele bolii nici nu se agraveaza, nici nu se amelioreaza dupa tratament: inseamna atunci pur si simplu ca nu am nimerit remediul care vi se potriveste si va trebui sa aveti rabdare sa o luam de la capat cu interogatoriul.

Cum se administreaza remediile homeopatice:
In homeopatie conteaza cum luati remediile mult mai mult decat in alopatie (asa numim noi medicina "clasica", care foloseste medicamente care incep cu prefixul "anti": antibiotice, antitermice etc)
Mai intai trebuie sa stiti ca remediile, ca sa-si conserve puterea, trebuie pastrate in flacon bine inchis, departe mai ales de mirosuri tari (tutun, menta etc). Flaconasele contin bilute albe (remediile propriu-zise). Acestea nu trebuie manevrate cu mana sau cu obiecte metalice (ex lingurite), ci numai cu plastic sau hartie. Cand le luati cel mai simplu este sa folositi capacelul flaconului.
Cand luati remediile trebuie sa nu fi mancat cel putin 2 ore inainte. Acest lucru e valabil si pentru orice lichide care sunt altceva decat apa (ex: suc, ceai). Remediile se pun sub limba si se vor topi singure in cateva minute. In cazul copiilor mici se dizolva in putina apa (NU: ceai, suc, lapte). Dupa 1/2 de ora de la luarea remediilor puteti manca, bea sau fuma. In ziua in care luati remedii nu beti cafea si nu folositi menta sub nici o forma (de exemplu: pasta de dinti, guma de mestecat)
Cel mai comod este deci sa luati remediile dimineata la trezire.
In cazul in care ati uitat vreuna din regulile de mai sus, mai ales cea privitoare la interdictia cafelei si mentei, considerati ca remediul a fost antidotat (= l-ati luat degeaba) si luati-l a doua zi in mod corect.
 

 

 

Aveti vreo intrebare? Contactati-ne la: e-mail doctordragomir@yahoo.com, telefon 324.45.60,           

 Mobil: 0726.19.55.03,  0745.06.24.64; adresa: str. Reconstructiei nr.2, bl. 26, sc. C, parter (zona Baba Novac)