Cabinetul medical "Dr. Dragomir"

 

 

Home Acupunctura Reflexologie Homeopatie Medicina familiei Ecografie Alte investigatii Onorarii Cum ajung la acest cabinetArticolul lunii: Cum ne ferim de gripa

 

ECOGRAFIA

Ecografia (=ultrasonografia) este o metoda de diagnostic de mare utilitate in toate bolile care afecteaza organe in care in mod obisnuit nu se afla aer (= ficat, rinichi, splina, vezica urinara, ovare, prostata, inima etc). Undele penetreaza greu sau de loc oasele. Deci, ecografia nu prezinta mare utilitate in bolile care afecteaza plamanii, creierul sau oasele insele.
Un mare avantaj al metodei este caracterul ei complet nedaunator in cele mai multe situatii. Aceasta deoarece razele sunt din punct de vedere fizic ultrasunete (sunete cu frecventa atat de inalta incat nu pot fi auzite), spre deosebire de radiografie sau computertomografie care folosesc raze X si de aceea prezinta anumite restrictii in folosire.
Unele aparate (cum este cel de la cabinetul nostru) sunt portabile, adica se pote face ecografie la patul bolnavului, eventual chiar la domiciliul sau.
Exista aparate inzestrarte cu posibilitatea de a emite, receptiona si analiza semnale Doppler: aceste semnale pot masura directia si marimea vitezei in cazul curgerii unor fluide - asa cum este sangele- fiind de mare ajutor in special in ecografia inimii.
In sfarsit, ecografiile au un cost convenabil. Raportul dintre investitii si cantitatea de informatii furnizate este extrem de favorabil, probabil neputand fi depasit de nici o alta metoda de diagnostic.
Limitele principale ale ecografiei sunt:
-Metoda nu poate fi aplicata in cazul organelor in care se afla aer sau care sunt in spatele unor structuri osoase.
-Metoda masoara organele, le apreciaza forma si arhitectura, dar nu da informatii despre functionarea lor
-Metoda nu poate decela structuri foarte mici (exista o "limita de rezolutie"). De regula aceasta e valabil pentru structuri mai mici de 3 mm.


Pregatirea pentru ecografie
Pentru ecografia abdominala pacientii trebuie sa se prezinte cu stomacul si intestinul gol. De regula e suficient sa vina dupa cel putin 6 ore de la ultima masa. Cel mai bine deci se face ecografia dimineata pe nemancate. Este interzis consumul bauturilor carbogazoase sau a bauturilor indulcite cu zahar inainte de examinare.
Pentru obtinerea unor imagini de si mai buna calitate este indicat ca, in preziua examinarii, pacientii sa ia 3-4 tablete de carbune sau 1-2 plicuri de SMECTA dizolvata in putina apa.
Pentru buna vizualizare a abdomenului inferior este bine ca vezica urinara sa fie plina ( =pacientii sa nu urineze un timp inainte de examinare).
Pentru anumite afectiuni ale colecistului este bine ca pacientii sa vina cu doua oua fierte: uneori va fi nevoie ca o prima examinare sa fie repetata dupa consumul lor.

 

 

Aveti vreo intrebare? Contactati-ne la: e-mail doctordragomir@yahoo.com, telefon 324.45.60,           

 Mobil: 0726.19.55.03,  0745.06.24.64; adresa: str. Reconstructiei nr.2, bl. 26, sc. C, parter (zona Baba Novac)